25 septembrie 2008

Cele Sapte Noi Minuni Ale Lumii


Taj Mahal, India (1630 e.n.)
Acest mausoleu imens a fost executat la cererea lui Shah Jahan, al-5-lea imparat musulman pentru a aduce un omagiu raposatei sale. Construit din marmura alba si tronand in mijlocul unor gradini, Taj Mahal este vazut ca bijuteria perfecta a artei musulmane in India. Imparatul Shah Jahan a fost ulterior trimis la inchisoare si se spune ca, singura lui posibilitate de a vedea Taj Mahal era prin mica fereastra a celulii sale.


Colosseum, Roma, Italia. (70-82 )
Acest amfiteatru celebru din centrul Romei a fost construit pentru a multumi legionarii de succes si pentru a sarbatori gloria imperiului roman. Conceptul dupa care a fost proiectat este inca de actualitate astfel incat majoritatea stadioanelor de sport construite la 2000 de ani distanta inca poarta amprenta acestuia in design.


Petra, Iordania (9 B.C.-40 A.D.)
La marginea desertului arab Petra era capitala infloritoare a imperiului condus de regele Aretas al IV-lea. Maestrii in tehnologia apei, acestia si-au inzestrat orasul cu conducte si tunele. Un teatru, proiectat dupa modelul greco-roman avea destul spatiu pentru a gazdui 4.000 de spectatori. Astazi Petra ramane ca un exemplu impresionant al culturii Orientului Mijlociu.


Machu Picchu, Peru.(1460-1470)
In secolul al 15-lea, imparatul incas Pachacutec a construit un oras "in nori", sus pe un munte cunoscut sub numele Machu Picchu (munte batran). Aceasta asezare extraordinara se gaseste la jumatatea muntilor Anzi, in interiorul junglei amazoniene si deasupra raului Urumbamba. A fost abandonat probabil din cauza unei epidemii de variola si dupa ce spaniolii au invins imperiul incas, orasul a ramas "pierdut" timp de trei secole. A fost redescoperit in 1911 de catre Hiram Bingham.


Marele Zid Chinezesc (220 i.e.n. si 1368-1644 e.n.)
Marele Zid a fost construit pentru a lega fortificatii existente intr-un sistem de aparare unificat impotriva triburilor mongole care incercau sa invadeze China. Este cel mai mare monument facut fara interventia masinilor si se dezbate ca este singurul vizibil din spatiu.


Statuia lui Iisus, Rio de Janeiro, Brazilia.(1931)
Aceasta statuie a lui Iisus se afla la 38 de metri inaltime, deasupra muntelui Corcovado, veghand orasul Rio de Janeiro. Proiectat de brazilianul Heitor da Silva Costa si realizat de sculptorul francez Paul Landowski, este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale lumii. Statuia a fost construita in 5 ani si a fost inaugurata pe data de 12 Octombrie 1931. A devenit un simbol al orasului si al ospitalitatii brazilienilor care primesc vizitatorii cu bratele deschise.



Piramida de la Chichen Itza, Peninsula Yucatan,(inainte de anul 800 e.n.)
Chichen Itza, cel mai faimos oras-templu al maiasilor a servit drept centru economic si politic al civilizatiei maiase. Structurile-i variate care includ Piramida din Kukulkan, Templul lui Chac Mool, Culoarul celor 1000 de stalpi si Campul de Joc al Prizonierilor pot fi admirate si astazi si stau ca marturie a angajamentului pe care maiasii il aveau pentru spatiul arhitectural si pentru compozitie. Piramida este ultima construita si cu siguranta cea mai impresionanta.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta: