24 septembrie 2008

Prin frumoasa zona a pasului Rucar - Bran


Cheile Dambovicioarei


Cheile mari ale Dambovitei


Candva era padure...


La stana


O stana din Catunul Dambobicioara


Cheile mari ale Dambovitei

In vestul si nord-vestul Culoarului Rucar-Bran se inalta impunatoare creasta Pietrei Craiului, care constituie unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale muntilor nostrii. Masivul Piatra Craiului domina cu creasta sa zimtata depresiunea Tara Barsei la nord-est, Culoarul Rucar-Bran la sud si est si Culoarul Tamasului (Rucar-Zarnesti) la nord si vest.

Datorita pozitiei, directiei si aspectului sau general, Piatra Craiului constituie o unitate geografica bine delimitata. Piatra Craiului este delimitata la nord de Valea Barsei, la vest de Dambovita, pe latura de est de Vladusca si Raul Mare pe o parte si pe de alta parte de Valea Seaca a Pietrelor - Brusturet - Dambovicioara, in timp ce la sud descreste treptat pana in vaile raurilor Dambovita si Dambovicioara.

Masivul Piatra Craiului se intinde intre coordonatele de 45o22'03" si 45o35'11" latitudine nordica si 25o07'38" si 25o23'18" longitudine estica si poate fi impartit in trei subunitati distincte, separate prin limite naturale clare (Saua Funduri, Curmatura Pietrei Craiului) si anume in: Piatra Craiului Mare, Piatra Craiului Mica si Pietricica.




Prin lungimea, altitudinea si diversitatea peisajului, Piatra Craiului Mare este cea mai cautata, intinzandu-se pe circa 22 km intre Curmatura Pietrei Craiului si Saua Funduri si fiind o adevarata provocare pentru turisti. Aici se afla si cel mai inalt varf din masiv: La Om sau Piscul Baciului - 2237 m. La randul sau, Piatra Craiului Mare este impartita in doua regiuni: Creasta Nordica, cuprinsa intre Curmatura Pietrei Craiului si Saua Grind, si Creasta Sudica, ce incepe in Saua Grind si sfarseste in Saua Funduri.

Abrupturile ce strajuiesc creasta pe de o parte au o mare cautare in randul alpinistilor si nu numai. Intre Varful Turnu si Umerii Pietrei Craiului intalnim abruptul nord-vestic care este brazdat de numeroase vai torentiale, numite padine, si incins de brane care formeaza adevarate gradini suspendate si totodata trasee preferate de turistii cu experienta si incercati in ale muntelui.

Abruptul vestic, desi are o intindere mai mica, este la fel de salbatic, dar mai indepartat de localitati si cabane, fiind cuprins intre Umerii Pietrei Craiului si Valea Urzicii. Vaile se contureaza abia de la baza peretilor si dispar complet in zona marilor acumulari de grohotis.

Abruptul estic este ceva mai putin salbatic, avand pante mai domoale, unele acoperite cu pasuni intinse care sunt intrerupte de mici insule de stancarii, tancuri, muchii si pereti de mica inaltime.

Sursa: Piatra Craiului - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism Bucuresti, 1984

.

Microsoft continua dezvoltarea Windows XP

Deoarece alfabetizarea intregii populatii de pe Glob reprezinta inca o problema spinoasa, cei de la Microsoft au pornit un ambitios proiect in acest scop. Astfel s-a luat decizia de a se continua dezvoltarea sistemului de operare Windows XP in vederea includerii unei functii revolutionare ce are drept consecinta eliminarea tastaturii. Prin implementarea unui algoritm complex ce poate identifica gandurile pentru ca apoi sa le transcrie in diverse aplicatii (documente, messenger, mail, etc.) geniile de la Microsoft au denumit proiectul Pacala XP, deoarece sofisticatul sistem poate decodifica si scrie mesajele transmise de persoanele analfabete prin intermediul limbajului corpului (miscari ale membrelor, corpului, expresiile fetei, etc).

Potrivit unor surse neofciale, noua varianta de Windows, Pacala XP, va fi lansata cel mai devreme in primele zile ale anului viitor, pana acum singurul detaliu practic ce a scapat din laboratoarele Microsoft fiind doar o imagine a revolutionarului sistem de operare:


.