23 martie 2010

Ce cafea iti place?

Cafeaua a fost pe rand, aliment, medicament si obicei.
In Orientul Mijlociu este cunoscuta de mai bine de 10 secole, pe cand in Occident doar de 3.
Originile sale sunt in misteriosul continent African, in Etiopia, regiunea Kaffa. De aici a fost dusa in Yemen, Arabia, Egipt.
In Europa a intrat prin porturile venetiene, in perioada de inflorire a comertului pe mare.
Exista o legenda care spune ca un pazitor de capre yemenit, Khaldi, a observat ca , dupa ce mancau fructele unui anumit arbore, caprele sale deveneau foarte neastamparate.
A adunat cateva astfel de fructe si le-a dus la o manastire din apropiere. Slujitorii manastirii au preparat o fiertura, un lichid amar,dar foarte aromat care baut alunga oboseala si somnul.
O alta legenda povesteste ca un dervis musulman a fost condamnat la moarte, find alungat in desert. La un momentdat, el a auzit o voce care i-a spus sa manance anumite fructe. Erau fructe de cafea. In felul acesta, el a supravietuit si a adus semenilor sai boabele de cafea.
Nu stiu care ar fi mai plauzibila, dar mie imi convine misterul!



La inceput,cafeaua era folosita ca un aliment. Boabele macinate erau amestecate cu grasime animala, se faceau bilute si erau consummate de razboinici, ca aliment energizant.
Incetul cu incetul a devenit un remediu, ca urmare a proprietatilor sale stimulative. Intotdeauna insa, cafeaua a avut o reputatie mistica.
Arborele de cafea este un arbore tropical, ce poate atinge inaltimi de 5-6m.
Frunzele sunt ovale, ascutite si de culoare verde inchis, cu margini ondulate.
Florile apar la baza frunzelor, pe la mijlocul verii. Din aceste flori apar fructele, de marimea unor visine. Ajung la maturitate in 7-9 luni, capatand o culoare rosu-stacojiu. Fiecare fruct contine 2 seminte, boabele de cafea.
Se cunosc in jur de 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva 4: Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.

Cafeaua Arabica este originara din Africa, Abisinia si este cea mai apreciata si cea mai raspandita.
Este o cafea cu tarie medie, gust si aroma foarte rafinate.
Se cultiva in America Latina si in Africa.

Cafeaua Robusta este originara tot din Africa, dar din statul Congo.
Are un gust mai neutru si aroma mai slaba. Se prelucreaza mai ales in cafea solubila.
Se cultiva in Africa, India, Indonezia.

Cafeaua Liberica provine din Africa( Liberia) si este o cafea de calitate mediocra. Ea se cultiva in Africa si America de sud.

Cafeaua Maragogype este un hibrid intre cafeaua Arabica si Liberica si isi are originea in Brazilia, statul Bahia, orasul Maragogype.
Pastreaza caracterele speciei Arabica. Se cultiva in Brazilia Guatemala, Mexic.

Pentru prepararea unei cafele bune sunt importante macinarea, dozarea, apa folosita si prospetimea.
Gradul de macinare este in stransa legatura cu metoda de preparare. Cu cat timpul de pregatire este mai mic, cu atat trebuie sa fie macinata mai fin.
Cele mai bune dozari sunt combinatii intre mai multe tipuri de cafea:
-Arabica este moderata la gust, dar foarte aromata
-Arabica impreuna cu Robusta este o cafea tare si aromata.
Se recomanda a se folosi apa curata incalzita pana aproape de fierbere.
In ceea ce priveste prospetimea cafelei, trebuie stiut ca prezenta oxigenului, caldura, lumina, umezeala duc la pierderea calitatilor cafelei.

Cafeaua trebuie pastrata in recipiente opace, inchise ermetic si la temperatura camerei.Bauta in cantitati moderate, cafeaua este benefica. Se crede ca prima data a fost bauta la o manastire din Etiopia, observandu-se ca diminua oboseala din timpul ceremoniilor religioase de lunga durata.

Cafeaua are o actiune psiho-stimulatoare: imbunatateste timpul de reactie, vigilenta si creaza buna dispozitie.
Cafeaua stimuleaza secretiile( salivara, suc gastric) si regleaza tranzitul intestinal. Se recomanda prudenta in cazul celor care sufera de gastrita sau ulcer duodenal.
Prin cantitatea de antioxidanti continuti, reduce aparitia cancerului hepatic si de colon.
Contine acid colargenic, care protejeaza impotriva diabetului. Previne calculii biliari la femei.
Componenta principala a cafelei este cofeina, stimulent al sistemului nervos:
creste activitatea intelectuala si reduce temporar oboseala.
Cofeina favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului excretor.
De asemenea, are efect vasodilatator, reducand migrenele.
Cofeina se mai gaseste in ceai si in ciocolata.
In metabolismul uman, concentratia de cofeina in sange se injumatateste intr-un interval de 3 pana la 6 ore..

Nu se recomanda consumul de cafea persoanelor care sufera de hepatita cronica, ciroza, ulcer, nevroza, hipertensiune arteriala, enterocolita.

In ceea ce priveste consumul de cafea, nu uitati, insa ca leacul nu-i cu sacul!

Cate ceva despre alimentatia zilnica si aditivii alimentari

Indraznesc sa spun ca bucataria a devenit, de la o necesitate, o arta si apoi o importanta sursa de bani.
Uneori lucrurile au mers atat de departe, incat ea serveste altor scopuri decat cel firesc.
Multi au uitat de lucrurile simple, naturale si cand se gandesc la un aliment nu-si pot imagina decat ceva foarte estetic, ambalat frumos, colorat, aromatizat, conservat cat mai bine, sarat, pasteurizat, rafinat cat mai mult, prajit in teflon, fiert sub presiune, incalzit la microunde.
Eu sunt de parere ca nu acesta este drumul corect. Nutritionistii ne recomanda sa consumam alimentele in stare naturala sau cat mai aproape de aceasta, prelucrarea termica sa fie minima.
Mesele trebuie sa fie echilibrate si diversificate.

La micul dejun se pot consuma
-lapte, iaurt, branzeturi
-oua
-salata de fructe
-cereale si miere
-ceai de fructe, cafea infuzata
-ceai verde, negru, rosu
-masline
-nuci, seminte, alune, fistic
-stafide
-cereale integrale fierte in apa sau lapte
-dovleac copt

La pranz se recomanda
-supe, ciorbe de zarzavat
-supe, ciorbe de carne
-peste proaspat la gratar
-carne proaspata la gratar
-salate de cruditati
-legume tratate termic (linte,mazare, fasole, bob)
-garnituri-orez fiert, cartofi copti, conopida fiarta
-salate de legume si zarzavaturi tratate termic

La cina puteti alege
-ciuperci la gratar
-lactate
-salate de zarzavaturi
-cereale fierte
-mamaliga
-paine integrala
-fructe
- un pahar de vin
-salata de vinete
-conopida
-cartofi copti cu ulei presat la rece

In cazul in care aveti probleme de sanatate sau sunteti supraponderali, consultati dieteticianul si faceti modificarile ce se impun.

Unul dintre marii dusmani ai sanatatii sunt aditivii alimentari: conservanti, emulgatori, coloranti, s.a.
Exista si adaosuri nepericuloase cum ar fi E100, E101, E103, E105, E111, 121,126,130,132,140,170,150,160,163,174,175, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 200, 203, 270, 290, 300, 301, 303, 322, 331, 382, 280, 282, 305, 309, 413, 414, 408, 480, 471, 472, 332, 337, 420, 422.
Adaosuri considerate suspecte sunt E125, 141, 150,171, 173, 240, 241, 477.
Adaosuri periculoase sunt E102, 110, 120, 124.
Iata cateva exemple de probleme de sanatate generate de aditivi:
-boli intestinale E220, 221, 222, 223,224
-tulburari de digestie E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 467
-boli dermatologice E230, 231, 232, 233
-eliminarea vitaminei B12 E200
-boli neurologice E311, 312
-boli ale aparatului bucal E330 ( acid citric- cel mai periculos adaos cancerigen)

Un aditiv interzis in Europa este glutamatul de sodiu, E621, care se gaseste adesea in supele concentrate.
El se fabrica din melasa (obtinuta din zahar),dar se intalneste si in alimente naturale (drojdie, ciuperci, rosii, branzeturi).
Daca intalniti expresia "proteina hidrolizata", este un indiciu ca alimentul contine glutamat.
Glutamatul este un neurotransmitator, intalnit in corpul uman si este responsabil de functionarea corecta a sistemului nervos.
Pentru functionarea corecta a creierului si a organelor interne, trebuie sa existe un anumit nivel al concentratiei de glutamat. Toate organele interne contin receptori ai glutamatului. Suprastimularea acestora conduce la dezechilibre interne si probleme de sanatate. Suprastimularea celulei nervoase, "arde" neuronii. Neuronii nu se mai refac.
Glutamatul este un ameliorator de gust. In schimbul unui gust bun, pierdem in sanatate. Cine castiga? Producatorul de glutamat!
Doctorul Russell Blaylock afirma ca poate provoca chiar pierderea memoriei. Simptome care preced sunt: oboseala cronica, probleme de comportament, hiperactivitate, migrene.

Grija mare si la aspartam, E951, pentru ca este cancerigen si potenteaza glutamatul.

Nu veti putea tine minte toate codificarile aditivilor si nici nu-i puteti memora pe toti. Nu-i mai simplu sa evitati alimentele ambalate...colorate...aromatizate...conservate...rafinate...?