30 aprilie 2009

Cine a mesterit criza economica?




Cum era sa scape tocmai criza actuala, care ne zgaltaie atat de rau pe toti, cum era sa scape tocmai ea de o explicatie in spirit conspirationist? Indiferenti la explicatiile date de profesionisti – bancheri, economisti, analisti politici -, pasionatii povestilor despre comploturi au lansat propriile lor explicatii.

Prima dintre ele nici macar nu-i originala: tot vechea poveste – categoria oldie, but goldie, caci se pare ca, indiferent de natura evenimentului analizat, niciodata nu trece nebagata in seama - a unui complot evreiesc. Nici nu incepuse bine sa se vorbeasca oficial despre criza, ca site-urile antisemite s-au si umplut de explicatii destepte privitoare la o conspiratie iudaica, personajele principale fiind bancherii si alte persoane importante de pe Wall Street si de pe alte “strazi” ale lumii financiare, din SUA si alte parti ale globului. A tasnit numaidecat si s-a raspandit cu viteza internetului un zvon despre niste fonduri de 400 de miliarde de dolari care ar fi fost mutate in banci israeliene “chiar inainte” de prabusirea firmei Lehman Brothers si a altor importante corporatii de servicii financiare americane. Simplul fapt ca economia Israelului nu a parut (pana acum) afectata foarte grav de criza care a zguduit atatea state, a fost socotit drept o dovada de netagaduit a conspiratiei. Ziare, posturi de radio si televiziune din Europa, America de Nord si America de Sud si Orientul Mijlociu au inhatat din zbor povestea, inserand, in emisiuni si articole, comentarii antisemite, unele dintre ele de o logica “zdrobitoare”: de pilda, in Venezuela, realizatorul unei emisiuni radio a afirmat ca faptul ca membrii Congresului american si-au luat vacanta cu prilejul marilor sarbatorilor iudaice, dupa ce votasera propunerea privind planul de salvare a economiei, prin alocarea a 700 miliarde de dolari, constituie o dovada a faptului ca guvernul Statelor Unite este controlat de lobby-ul evreiesc! Deci, nimic nou: aceleasi stereotipii vechi de secole, care ies (nici macar surprinzator) la iveala de fiecare data cand e vorba despre o criza si niste bani.

Noroc ca exista cel putin o teorie alternativa (cu toate ca si asta e din categoria cliseelor): e vorba despre vesnica disputa intre partidele politice americane - democrati vs. republicani. De-a lungul vremii, cele doua n-au incetat sa se acuze reciproc de participare la conspiratii. Ultimul scandal rasunator a avut loc in urma cu vreo 13 ani, cand au ciculat zvonuri conform carora dreapta americana ar fi pus la cale complotul in urma caruia presedintele democrat Bill Clinton s-a trezit implicat intr-un scandal sexual. (Cum? Credeati ca din cauza Monicai Lewinski? Pai ea n-a fost decat o unealta a dreptei, nu va e clar?).



Acum jucam returul: e randul republicanilor sa-i acuze pe democrati de un complot. Rush Limbaugh, un faimos, dar si controversat realizator de emisiuni radio american, cunoscut pentru vederile sale de dreapta, nu numai ca a declarat ca spera intr-un esec al presedintelui Obama, dar, la sfarsitul anului trecut, i-a acuzat pe democrati ca ei ar fi declansat criza financiara americana (devenita ulterior globala) pentru a-l ajuta pe Barack Obama sa castige alegerile! Limbaugh a afirmat ca senatorul democrat Chuck Schumer ar fi fost implicat in colapsul bancii IndyMac, care a starnit zvonuri ingrijoratoare care, la randul lor, au declansat panica financiara ce a dus, in cele din urma, la prabusirea atator mari banci si alte institutii financiare americane. Pe fondul acestei panici, democratii ar fi castigat alegerile; au facut rost, zice Rush Limbaugh, de o criza despre care populatia crede ca poate fi rezolvata doar cu ajutorul atotputernicului guvern care ar interveni ca sa salveze una sau alta. Scopul final al actualului guvern democrat, dupa afirmatiile lui Limbaugh, este acela de a nationaliza o mare parte din economia SUA – unele banci, afacerile cu ipoteci, pana si industria constructoare de masini.

Faptul ca marea criza s-a propagat in lume cu asemenea efecte devastatoare e interpretat de jurnalistul de dreapta drept o dovada ca lucrurile au scapat de sub control si au ajuns prea departe: democratii au vrut doar sa castige alegerile si au declansat o monstruoasa criza la nivel global. Politica liberala a lui Barack Obama nu e, in mod cert, pe placul lui Rush Limbaugh, un anti-liberal declarat. “Liberalismul e problema noastra” a spus el. “Liberalismul e cel care ne-a adus atat de periculos de aproape de prapastie.” Teoria lui a devenit, evident, foarte draga dreptei politice din SUA si a inceput sa faca si pui. Karl Rove (un important personaj care a lucrat la Casa Alba ca Deputy Chief of Staff in timpul ultimului mandat al lui George W. Bush) si Bill O’Reilly, un reputat jurnalist si comentator politic, au sustinut si ei ca actuala criza a fost creata deliberat, dar nu de democrati, ci de anumiti ziaristi care doreau sa sprijine alegerea lui Obama.



Alaturi de aceste mostre, mai exista, cu siguranta, si alte explicatii conspirationiste ale crizei pe care tocmai o experimentam cu totii. Si vor mai aparea o sumedenie. La urma urmelor, criza e abia la inceput. Evident, in lipsa vreunei dovezi, fiecare accepta sau respinge asemenea explicatii in functie de inclinatiile personale. Daca ai tendinta de a crede ca orice e rodul unei conspiratii, ai sa vezi un complot pana si in faptul ca atunci cand, te-ai dus, duminica la 7 seara, sa iei paine de la magazinul de la parterul blocului, vanzatoarea ti-a raspuns ca nu mai are. (“Aha! Ai vazut? Ti-am spus eu ca asa ne fac… sa ajungem niste sclavi, niste nenorociti, sa depindem de ei pentru orice si dupa aceea, cand le vine lor bine, ne taie macaroana! Acum nu ne mai dau nici paine, mama lor de …!!!).

Criza pornita ca o avalansa in 2007 inca ne cara cu ea, in rostogolirea pe o panta destul de abrupta (poate s-o mai indulci mai incolo; speram si noi, ce sa facem…) si despre care nu stim inca unde isi are capatul. Traim inca in ea, nu am avut cand si cum sa ne indepartam de ea, pentru a o putea privi cu detasarea pe care inevitabil o aduce trecerea vremii; dupa cum tot trecerea vremii permite adunarea si evaluarea dovezilor privind o cauza sau alta a fenomenului. Deocamdata, explicatiile stiintifice, in spiritul economiei politice, se ciocnesc de explicatiile banuitoare, in spiritul teoriilor conspiratiei, creand un vartej de informatii si emotii greu de analizat. Vorba lui “Murphy”: Zambeste, ca maine va fi mai rau!



Sursa: descopera.ro