Pe-un picior de plai/ Pe-o gura de rai/ Tot pivind in jur/ Lumea vreau s-o fur/ Sa v-o pun in cale/ Cobarand la vale.
18 iulie 2009
Cel mai vechi vehicul al lumii, descoperit in Turkmenistan
Unii dintre primii fermieri ai lumii obisnuiau sa se deplaseze si sa care obiecte extrem de grele in care cu patru roti trase de boi sau de camile, se arata intr-un raport al arheologilor din Turkmenistan. Concluzia acestora vine in urma unei descoperiri de senzatie care arata un car in miniatura, vechi de peste sase milenii.
Carul, care putea fi atat un obiect ritual, cat si o jucarie, a fost scos la lumina in Altyndepe, Turkmenistan, iar varsta sa este una impresionanta, peste 6000 de ani. Impreuna cu alte descoperiri facute in acelasi sit arheologic, carul aduce in atentia cercetatorilor modul in care a aparut si s-a dezvoltat transportul cu tractiune animala.
„Astazi vorbim despre cai-putere, dar stramosii nostri foloseau mai degraba boii-putere, urmati la scurt timp de camilele-putere. Caii nu erau folositi in acea perioada. Este sigur faptul ca pana in urma cu circa 4 milenii, astfel de care erau folosite in mod curent”, afirma Lyubov Kircho, unul dintre arheologii implicati in proiect.
Primele atelaje erau folosite pentru caratul recoltelor pe distante lungi, cu atat mai mult cu cat regiunea Turkmenistanului se schimba radical, devenind mult mai arida. Pe langa recolte, oamenii din acele vremuri mai carau materiale grele ca metalele, alabastrul sau pietrele semipretioase. Este posibil ca acest car sa fi fost chiar jucaria unui baietel de acum 6000 de ani. Ei se jucau cu ele asa cum fac si copiii din ziua de azi cu masinutele. O astfel de ipoteza este sustinuta si de descoperirea unei machete asemanatoare in mormantul unui copil de 11 ani.
Etichete:
atelaj,
car,
jucarie,
tractiune animala,
turkmenistan
Abonați-vă la:
Postări (Atom)