23 martie 2010

Cate ceva despre alimentatia zilnica si aditivii alimentari

Indraznesc sa spun ca bucataria a devenit, de la o necesitate, o arta si apoi o importanta sursa de bani.
Uneori lucrurile au mers atat de departe, incat ea serveste altor scopuri decat cel firesc.
Multi au uitat de lucrurile simple, naturale si cand se gandesc la un aliment nu-si pot imagina decat ceva foarte estetic, ambalat frumos, colorat, aromatizat, conservat cat mai bine, sarat, pasteurizat, rafinat cat mai mult, prajit in teflon, fiert sub presiune, incalzit la microunde.
Eu sunt de parere ca nu acesta este drumul corect. Nutritionistii ne recomanda sa consumam alimentele in stare naturala sau cat mai aproape de aceasta, prelucrarea termica sa fie minima.
Mesele trebuie sa fie echilibrate si diversificate.

La micul dejun se pot consuma
-lapte, iaurt, branzeturi
-oua
-salata de fructe
-cereale si miere
-ceai de fructe, cafea infuzata
-ceai verde, negru, rosu
-masline
-nuci, seminte, alune, fistic
-stafide
-cereale integrale fierte in apa sau lapte
-dovleac copt

La pranz se recomanda
-supe, ciorbe de zarzavat
-supe, ciorbe de carne
-peste proaspat la gratar
-carne proaspata la gratar
-salate de cruditati
-legume tratate termic (linte,mazare, fasole, bob)
-garnituri-orez fiert, cartofi copti, conopida fiarta
-salate de legume si zarzavaturi tratate termic

La cina puteti alege
-ciuperci la gratar
-lactate
-salate de zarzavaturi
-cereale fierte
-mamaliga
-paine integrala
-fructe
- un pahar de vin
-salata de vinete
-conopida
-cartofi copti cu ulei presat la rece

In cazul in care aveti probleme de sanatate sau sunteti supraponderali, consultati dieteticianul si faceti modificarile ce se impun.

Unul dintre marii dusmani ai sanatatii sunt aditivii alimentari: conservanti, emulgatori, coloranti, s.a.
Exista si adaosuri nepericuloase cum ar fi E100, E101, E103, E105, E111, 121,126,130,132,140,170,150,160,163,174,175, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 200, 203, 270, 290, 300, 301, 303, 322, 331, 382, 280, 282, 305, 309, 413, 414, 408, 480, 471, 472, 332, 337, 420, 422.
Adaosuri considerate suspecte sunt E125, 141, 150,171, 173, 240, 241, 477.
Adaosuri periculoase sunt E102, 110, 120, 124.
Iata cateva exemple de probleme de sanatate generate de aditivi:
-boli intestinale E220, 221, 222, 223,224
-tulburari de digestie E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 467
-boli dermatologice E230, 231, 232, 233
-eliminarea vitaminei B12 E200
-boli neurologice E311, 312
-boli ale aparatului bucal E330 ( acid citric- cel mai periculos adaos cancerigen)

Un aditiv interzis in Europa este glutamatul de sodiu, E621, care se gaseste adesea in supele concentrate.
El se fabrica din melasa (obtinuta din zahar),dar se intalneste si in alimente naturale (drojdie, ciuperci, rosii, branzeturi).
Daca intalniti expresia "proteina hidrolizata", este un indiciu ca alimentul contine glutamat.
Glutamatul este un neurotransmitator, intalnit in corpul uman si este responsabil de functionarea corecta a sistemului nervos.
Pentru functionarea corecta a creierului si a organelor interne, trebuie sa existe un anumit nivel al concentratiei de glutamat. Toate organele interne contin receptori ai glutamatului. Suprastimularea acestora conduce la dezechilibre interne si probleme de sanatate. Suprastimularea celulei nervoase, "arde" neuronii. Neuronii nu se mai refac.
Glutamatul este un ameliorator de gust. In schimbul unui gust bun, pierdem in sanatate. Cine castiga? Producatorul de glutamat!
Doctorul Russell Blaylock afirma ca poate provoca chiar pierderea memoriei. Simptome care preced sunt: oboseala cronica, probleme de comportament, hiperactivitate, migrene.

Grija mare si la aspartam, E951, pentru ca este cancerigen si potenteaza glutamatul.

Nu veti putea tine minte toate codificarile aditivilor si nici nu-i puteti memora pe toti. Nu-i mai simplu sa evitati alimentele ambalate...colorate...aromatizate...conservate...rafinate...?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta: